Ramazan ayının son iki gününde iftar sofraları daha da zenginleşmeye başladı. Oruç tutanlar tüm günün yorgunluğunu ve açlığını gidermek için hazırladıkları iftar sofralarında birbirinden lezzetli yemeklerin yanında bir ortaya geliyor. Her biri farklı lezzette olan tanımlarla iftar sofraları adeta renkleniyor. Ramazan ayının son günlerinde iftar sofralarınızı daha da özel hale getirmek için birbirinden lezzetli ve pratik iftar tanımlarını sizler için derledik. Şimdiden afiyet olsun!
1. Balkabağı Çorbası
Malzemeler:
1 orta uzunluk kabak, soyulmuş ve küp formunda doğranmış
1 büyük soğan, doğranmış
2 diş sarımsak, ezilmiş
4 su bardağı tavuk yahut zerzevat suyu
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber
Bir tutam kıyılmış dereotu
Yapılışı:
Kabak, soğan ve sarımsakları zeytinyağı ile birlikte bir tencereye koyun ve kısık ateşte yumuşayana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
Tavuk yahut zerzevat suyunu tencereye ekleyin ve karıştırın. Karışımı orta ateşte kaynatın ve kabaklar büsbütün yumuşayana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
Tencereyi ocaktan alın ve karışımı pürüzsüz bir kıvama gelene kadar blender yahut mutfak robotunda çekin.
Karışımı tekrar tencereye koyun ve sütü ekleyin. Isıtın ancak kaynatmayın.
Tuz ve karabiber ile lezzetlendirin.
Servis yapmadan evvel kıyılmış dereotu ile süsleyin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 110
Protein: 4 gram
Yağ: 6 gram
Karbonhidrat: 12 gram
Lif: 3 gram
Şeker: 8 gram
Sodyum: 350 mg
2. Queso Fundido
Malzemeler:
2 su bardağı rendelenmiş cheddar peyniri
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
1/4 su bardağı süt
2 adet jalapeno biberi, doğranmış
1/2 soğan, doğranmış
1 diş sarımsak, doğranmış
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Bir tavada zeytinyağı, jalapeno biberi, soğan ve sarımsağı orta ateşte yaklaşık 5-7 dakika karıştırarak kavurun.
Peynirleri ve sütü tavaya ekleyin ve karıştırın. Peynirler eriyene kadar yaklaşık 5 dakika karıştırarak pişirin.
Tavadaki karışımı servis kabına aktarın ve sıcak servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 240
Protein: 14 gram
Yağ: 19 gram
Karbonhidrat: 4 gram
Şeker: 2 gram
Sodyum: 460 mg
3. Kanda Bhaji
Malzemeler:
2 büyük soğan, ince dilimlenmiş
1 su bardağı bezelye unu
1/4 su bardağı pirinç unu
2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı kıyılmış kişniş
1/2 çay kaşığı acı biber tozu
1/2 çay kaşığı kurkuma
Tuz (isteğe bağlı)
Sıvı yağ (kızartmak için)
Yapılışı:
Dilimlenmiş soğanları büyük bir kaseye koyun.
Bezelye unu, pirinç unu, maydanoz, kişniş, acı biber tozu ve kurkuma ekleyin. Karıştırın ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar su ekleyin.
Hamuru yaklaşık 10 dakika boyunca dinlendirin.
Sıvı yağı derin bir tavada kızdırın.
Hamurdan küçük toplar yapın ve kızgın yağda altın rengi olana kadar kızartın.
Kızarmış Kanda Bhaji’leri bir havlu kağıt üzerinde süzün ve servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 190
Protein: 3 gram
Yağ: 8 gram
Karbonhidrat: 27 gram
Lif: 4 gram
Şeker: 5 gram
Sodyum: 150 mg
4. Galacoş
Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
2 diş sarımsak
300 gram kıyma
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
Tuz
4 adet tırnak pide
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 yemek kaşığı maydanoz (garnitür için)
Yapılışı:
Yeşil mercimeği bir gece evvelden suda bekletin ve sonraki gün yıkayarak haşlayın.
Kıymayı tavada kavurun.
Soğan ve sarımsağı doğrayarak kıymaya ekleyin ve kavurmaya devam edin.
Salçaları, baharatları ve tuzu ekleyin ve karıştırın.
Haşlanmış yeşil mercimeği ekleyin ve karıştırarak kavurun.
Tırnak pidelerini fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerlerine kıymalı yeşil mercimekli karışımı yayın.
Tereyağı ve kırmızı toz biberi küçük bir tavada eritin ve pidelerin üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, pidelerin kenarları kızarana kadar yaklaşık 10-15 dakika pişirin.
Servis yapmadan evvel maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 452
Protein: 29 gram
Yağ: 18 gram
Karbonhidrat: 43 gram
Lif: 9 gram
Şeker: 4 gram
Sodyum: 708 mg
5. Gnocchi
Malzemeler:
Yapılışı:
Patatesleri kabuklu olarak haşlayın ve püre haline getirin.
Püreye un, yumurta, tuz, karabiber, muskat rendesi ve zeytinyağı ekleyin.
Malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurdan modüller koparıp yuvarlayarak parmak kalınlığında bir silindir hali verin.
Silindirleri 2 cm uzunluğunda kesimlere kesin.
Tencerede kaynayan tuzlu suya kesimleri atın. Gnocchiler suyun yüzeyine çıkınca alın.
Servis yapmadan evvel üzerine isteğe bağlı sosları ekleyin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 310
Protein: 8 gram
Yağ: 4 gram
Karbonhidrat: 63 gram
Lif: 4 gram
Şeker: 2 gram
Sodyum: 250 mg
6. Malai Kofta
Malzemeler:
2 büyük uzunluk patates, haşlanmış ve ezilmiş
1/2 su bardağı paneer ya da kaşar(Hint peyniri), rendelenmiş
1 yemek kaşığı mısır nişastası
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kırmızı biber
1/4 çay kaşığı toz zerdeçal
1 yemek kaşığı kıyılmış zencefil
2 diş sarımsak, ezilmiş
1 yemek kaşığı kıyılmış yeşil biber
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet küçük uzunluk soğan, kıyılmış
2 adet domates, rendelenmiş yahut küp doğranmış
1 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı kırmızı biber
1/2 çay kaşığı toz zerdeçal
1/2 çay kaşığı toz karanfil
1/2 çay kaşığı toz tarçın
1/2 çay kaşığı garam masala
1/2 su bardağı krema
1 yemek kaşığı taze kişniş, kıyılmış
Yapılışı:
Koftalar için patates, paneer, mısır nişastası, tuz, kırmızı biber ve zerdeçalı karıştırın.
Küçük toplar halinde şekillendirin ve kızartın.
Sos için zencefil, sarımsak, yeşil biber ve soğanı sıvı yağda kavurun.
Domatesleri ekleyin ve pişirin.
Salça, tuz, kırmızı biber, zerdeçal, karanfil, tarçın ve garam masalayı ekleyin.
Krema ekleyin ve kısık ateşte pişirin.
Kızarmış koftaları sosla birleştirin ve birkaç dakika kaynatın.
Üzerine taze kişniş serpin.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 413
Protein: 9 gram
Yağ: 27 gram
Karbonhidrat: 36 gram
Lif: 4 gram
Şeker: 6 gram
Sodyum: 537 mg
7. Börülce Yemeği
Malzemeler:
Yapılışı:
Börülceleri yıkayıp tencereye alın.
Üzerine su ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin.
Soğanı küp küp doğrayın.
Domatesleri küp küp doğrayın.
Yeşil biberleri küp küp doğrayın.
Sıvı yağı tencereye alın ve soğanları ekleyin. Soğanlar kavrulunca domatesleri ve biberleri ekleyin.
Biber ve domatesler yumuşayınca tuz, karabiber ve suyu ekleyin.
Kaynayınca borulceleri tencereye ekleyin.
Kısık ateşte yaklaşık 10 dakika kadar pişirin.
İsteğe bağlı olarak sarımsak ekleyebilirsiniz.
Sıcak servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
8. Patlıcan Tempura
Malzemeler:
Yapılışı:
Patlıcanları yıkayıp kurulayın ve 1 cm kalınlığında dilimleyin.
Bir kasede un, kabartma tozu ve tuzu karıştırın.
Başka bir kasede buzlu su ve yumurtayı düzgünce çırpın.
Kızartma yapacağınız tavaya sıvı yağı koyun ve ocağı orta ateşte ısıtın.
Patlıcan dilimlerini evvel unlu karışıma sonra da yumurtalı karışıma batırın ve kızgın yağda kızartın.
Altın rengi alana kadar kızartın ve kağıt havlu üzerine alarak fazla yağını alın.
Sıcak servis yapın.
Besin Kıymetleri ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 190 kcal
Protein: 4 g
Yağ: 8 g
Karbonhidrat: 26 g
Lif: 3 g
9. Basalla
Malzemeler :
Yapılışı:
Nohutu akşamdan ıslatın. Sonraki gün nohutu tencereye alın ve suyunu çekene kadar pişirin.
Kuzu etini küçük kesimler halinde kesin ve tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ekleyin ve etler yumuşayana kadar pişirin. Daha sonra suyunu süzün ve etleri tencerede bırakın.
Soğanı ince ince doğrayın ve tereyağı ve sıvı yağ ile birlikte tavada kavurun. Salçaları ekleyin ve birkaç dakika daha kavurun.
Bulgur, irmik ve nohutu ekleyin. Tuz, karabiber ve kimyon ekleyin ve karıştırın.
Tencereye kuzu etlerini ekleyin ve karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyin ve karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
Besin Pahaları ve Kalori Ölçüsü:
Kalori: 427 kcal
Protein: 27,6 gram
Yağ: 12,8 gram
Karbonhidrat: 51,3 gram
Lif: 11,5 gram
10. Ekler
Malzemeler:
1 su bardağı su
1/2 su bardağı tereyağı
1/4 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
4 adet yumurta
Kreması için:
Çikolata sosu için:
100 gram bitter çikolata
1/2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Öncelikle kremayı hazırlayın. Bir tencereye sütü, şekeri ve vanilyayı koyun ve orta ateşte karıştırarak pişirin.
Yumurta sarılarını öbür bir kapta çırpın ve nişastayı ekleyin. Karıştırarak kremaya ekleyin ve kısık ateşte daima karıştırarak pişirin. Kıvam alınca ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Ekler hamurunu hazırlamak için, su, tereyağı ve tuzu bir tencereye koyun ve kaynatın. Akabinde unu ekleyin ve karıştırın. Hamur top haline gelene kadar karıştırmaya devam edin.
Hamuru ocaktan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın. Daha sonra yumurtaları teker teker ekleyin ve her seferinde güzelce karıştırın.
Hamuru sıkma torbasına koyun ve fırın tepsisine küçük modüller halinde sıkın.
Hamuru evvelden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra soğumaya bırakın.
Çikolata sosu için, çikolatayı benmari adabı eritin. Akabinde süt, şeker ve tereyağı ekleyin ve karıştırın.
Eklerleri kesin ve kremayı içine doldurun. Üzerine çikolata sosunu dökün ve servis yapın.
Besin Bedelleri ve Kalori Ölçüsü (1 adet ekler):
Kalori: 182 kcal
Protein: 4 g
Yağ: 12 g
Karbonhidrat: 15 g
Lif: 0.7 g
Şeker: 7 g
Sodyum: 88 mg