BUYSAD’dan asgari ücrette sürdürülebilirlik vurgusu


BURSA (İGFA) – Endüstriyel yemek bölümünde personellik masraflarının toplam maliyetin yaklaşık %30’unu oluşturduğunu söz eden Hakkı Yılmaz, minimum fiyatın yıllık enflasyon oranının çok üzerinde belirlenmesi durumunda dal maliyetlerinin süratle artacağını belirtti. Yılmaz, “Personel masraflarımızın toplam maliyetimizin %30’unu aşması, aslında güç kurallarda ayakta duran dalımız için ziyan manasına gelir. Bu ziyan ise kaçınılmaz olarak yemek fiyatlarına yansır ve enflasyon üzerinde olumsuz bir tesir yaratır. Münasebetiyle minimum fiyat belirlenirken enflasyonu tetiklemesinin önüne geçmek kritik bir kıymet taşıyor” dedi.

“Asgari Fiyatın Üzerinde Fiyatlandırma Sağlıyoruz”

Sektörde yeni işe başlayan yetişmiş olmayan çalışanın dahi minimum fiyatın en az %10 üzerinde fiyatlandırıldığını söz eden Yılmaz, yetişmiş elemanlara ise minimum fiyatın 2-3 katı maaş ödendiğini belirtti. Yeni yılda işçi artırımlarının, minimum fiyat artış oranı baz alınarak yapıldığını hatırlatan Yılmaz, “Emek ağır bölümlerde bu durum geneldir. Minimum fiyatla çalışanların mağdur olmasını istemiyoruz. Lakin piyasa gerçeklerinin üzerinde bir artış yapılması halinde, bir müddettir dengelenmeye başlayan piyasada enflasyon yine tetiklenebilir ve bu kimseye yarar sağlamaz. Makul bir oranda muahede sağlanmasını umut ediyoruz” dedi.

“İşveren Maliyetleri Azaltılmalı”

Türkiye’de patronların istihdam ettiği çalışanlar için gelir vergisi, SGK primi ve stopaj üzere ek maliyetler üstlendiğine dikkat çeken Yılmaz, bugün minimum fiyatla çalışan bir kişinin eline 17.000 TL geçtiğini fakat patronun cebinden toplam 23.500 TL çıktığını söyledi. Yılmaz, “Emek ağır kesimler için patron maliyetlerinin azaltılması yahut sübvanse edilmesi gerektiği istikametindeki beklentimizi lisana getiriyoruz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir